Pages

6 Ocak 2012 Cuma

Oyunun Çocuğun Hayatındaki Önemi



PDFYazdırE-posta
Oyun; çocuk için vazgeçilmez bir yaşama biçimidir . Çocuğun en doğal öğrenme aracı olmakla beraber çevresiyle ilişki kurmasına , duygu ve düşüncelerini yansıtmasına yarayan bir araçtır.

Çocuklar yaşadıkları önemli olayları ve özelliklede aile içi ilişkilerini oyunlarında, konuşmalarında ve davranışlarında dış dünyaya yansıtırlar. 
Oyun çocuğun iç dünyasını anlatabildiği en etkin yoldur.Anne-babasından şiddet gören , kardeş kıskançlığı yaşayan, anne ve babaya duyulan kızgınlık oyun içerisinde kendini açığa çıkarır. 
Çocuklar çevrelerinden aldıkları negatif tepkileri, oyunda arkadaşlarına ve oyuncaklarına yansıtabilirler. Bu nedenle çocuğu ve içinde bulunduğu ortamı tanımada oyun önemli bir unsurdur.
Oyun, çocuğun kendi kişiliğini ortaya koymasında ve bazı olumlu özellikleri kazanmasında da yararlıdır. Özellikle doğru davranışların pekişmesi oyun vasıtasıyla daha kolay sağlanabilir. 
Olumlu karakter özellikleri, uygun oyun ortamında artar ve pekişir. Birçok çocuk oyun aracılığı ile empati yapmayı, başkalarına saygı göstermeyi, karşılıklı diyaloglarda kendi sorumluluğunu fark etmeyi, sabırlı olmayı, kurallara uymayı, stresle baş etmeyi, problem çözmeyi ve liderlik özelliklerini pekiştirmeyi öğrenerek karakter ve kişilik gelişimini olumlu yönde pekiştirir.
 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

(c)2009 minik Mucit. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger